Sú peniaze v živote dôležité?

„Peniaze nie sú dôležité, hlavné je zdravie.“ „Nech sme na sviatky všetci spolu a šťastní, pretože darčeky a peniaze sú druhoradé.“ S takýmito veľmi dobre známymi vetami, by sme mohli pokračovať do nekonečna. Ak takéto vyhlásenia počúvame, je to určite veľmi pekné. Povedzme si však na rovinu , je to naozaj tak, že peniaze nie sú v živote podstatné?

peníze
 
Žijeme vo svete, kde sa bez financií bohužiaľ nezaobídeme. Spomínané zdravie je samozrejme tá najdôležitejšia vec, ale ak nemáme peniaze, máme problém aj v tejto sfére. Zamyslite sa nad tým, koľko eur necháte pri návšteve lekára. Pritom nemusíte trpieť žiadnou vážnou chorobou. Stačí ak potrebujete obyčajné antibiotiká, alebo kvapky proti kašľu a v lekárni necháte minimálne desať eur. Ľudia, ktorí trpia chronickými ochoreniami, to majú ešte ťažšie. Napríklad takí diabetici doplácajú za životne dôležitý inzulín minimálne jedenásť eur. Pacienti trpiaci na vysoký tlak, alebo tí s problémy so srdcom, platia za lieky taktiež nemalé sumy. A takto by sme mohli pokračovať ešte veľmi dlho.

mince
 
Poznáme aj ľudí, ktorí sa rozhodli žiť v súlade s prírodou a takmer bez peňazí. Áno život v drevenej chalúpke, obedy pripravené z toho čo človek dopestuje a dochová, alebo nájde v lese, či na lúke, je určite krásny. Bohužiaľ si však svoj príbytok nemôžete postaviť len tak uprostred lesa. Potrebujete minimálne pozemok a stavebné povolenie. No a aj tieto veci niečo stoja. Nehovoriac o tom, že musíme pravidelne platiť aspoň zdravotnú poistku, alebo byť nahlásený na úrade práce, kde sa musíme nejakým spôsobom pravidelne dopraviť.
 
Ľudia, ktorí sa už niekedy v živote dostali do situácie, že v ruke obracali posledné dve eurá a premýšľali nad tým, ako ich čo najrozumnejšie minúť vedia, že nejde o tie najkrajšie a najšťastnejšie chvíle v živote. Vyhlásenia o tom, ako sú peniaze nepodstatné sú teda veľmi pekné, ale nanešťastie nie úplne pravdivé.

Nezařazené