Nákupy online: Vždy preverme čo a od koho kúpime!!!

Obvykle je nakupovanie priamo na AliExpres, wish, atď. je výhodné. Napokon aj tak väčšina produktov je vyrobené priamo v Číne.
Pozor však na lacné falzifikáty, ktoré sa výrazne podobajú, dokonca vyzerajú na drahé značkové. Môžete si totiž prísť o peniaze, a dostanete len list od Colného úradu.

iphobne
 
Prípad jednej rodiny
Colný úrad so sídlom v Žiline zaistil postupne až 12 kusov mobilných telefónov vyrábané v Číne. Člen rodiny si ich objednával od rovnakého obchodníka.
Božena Chríbiková, hovorkyňa Colného úradu Žilina hovorila o prípade:
 Prvá zásielka prišla ešte v auguste, na vyclievaciu poštu do Žiliny. Colníci ho ale zaistili; dôvodom bol porušenie práv duševného vlastníctva.
 
Zrejme si rodina myslela, že ak telefón objedná druhý člen, cez colnicu už prejde, alebo len mysleli že obchod poslal omylom iný model. Ďalšie členovia rodiny o dva mesiace neskôr objednali ďalších 8 mobilov od tohto predajcu. Na nešťastie aj tie boli napodobeninami. Zlé skúsenosti ich neodradili, skúšali zas objednať; v novembri dorazili už len tri kusy na colnicu. Kontrolované telefóny tiež vykazovali znaky reprodukcie ochrannej známky iPhone X.
 
Pri každej kontrole (až 12 mobilných telefónov) držiteľ autorských práv originálnych zariadeniach potvrdil, že ide o falzifikáty, ktoré podľa neho treba zničiť.
 
Na fotkách od Colného úradu je jasne vidieť, že ide o napodobnenie iPhone modelu X. Na prilozenej obale puzdra je uvedené označenie IPX, s výrezom presne tak ako pri originálnych, krabica telefónu zobrazuje spomínaný model.
 
Objednané falzifikáty sa odlišovali od originálu predovšetkým zníženou kvalitou použitých materiálov, rozdielnym popisom značky aj balením.
 
Je nejasné, prečo rodina ignorovala doporučené listy colníkov. No možno silou mocou chceli mať špičkové telefóny, a nechali sa zlákať na nízku cenu.
 
Máloktorý obchodník vráti späť cenu jedného nedoručeného produktu. Ak teda nakupovali cez Aplikáciu či webu Wish, vrátane peňazí je garantované. No mnohí obchody však nevrátia.

mobil
 
Colníci tiež upozorňujú na to, aby sme boli pri nákupoch darčekov obozretnejšie, nenechali sa zlákať nízkou predajnou cenou a overili si, od koho a čo nakupujú.
 
Stačí si pozrieť detailne fotky, popis produktu (item description), prečítať recenzie. V prípade ak nemá žiadne recenzie, pravdepodobne ide o falzifikát. Ak na fotkách spoznáte značkový telefón, ale má odlišné označenie ide o napodobnenie, a to neprejde cez colnicu; nedostanete späť ani vynaložené peniaze.

Nezařazené