Bojujeme s akné

Zápalové procesy na pokožke vyvolávajú tvorbu akné. Hlavne na tvári vedia byť veľkým estetickým problémom. Niekedy ich ženy zakrývajú pod nánosom šminiek namiesto toho, aby zistili skutočný spúšťač ich problémov. V závažných prípadoch ide naozaj o ochorenie, ktoré patrí do rúk lekárov a odborníkov. Príčinami tvorby akné môže byť naozaj veľa od stravy, cez fajčenie, užívanie liekov, nevhodnej starostlivosti o pokožku až po stres, či slnečné žiarenie. Znamená to, že musíte v prvom rade prísť na to, čo spôsobuje váš problém.Žena, vyrážky.jpg
Najviac sme postihnutí tvorbou akné počas puberty kedy sa v našom tele plašia všetky hormóny. Môže ísť však aj o dedičstvo od našich rodičov, alebo problém s imunitou, či pôsobenie baktérií a vírusov v tele. V prípade, že je váš stav neúnosný, navštívte lekára a dajte prednosť medikamentóznej liečbe. 
Najčastejším spúšťačom akné býva strava. Všímajte si signály vášho tela a zapisujte si potraviny, po ktorých sa zhoršil stav vašej pleti. Práve tieto môžu byť alergénmi. Najčastejšie ide o jedlá s vysokým glykemickým obsahom ako sú mliečne výrobky a sladkosti. Dôležité je piť dostatok tekutín, hlavne čistej vody alebo čistiacich čajov.
Samozrejme, že nemôžete čakať krásnu pleť po preflámovanej noci. Alkohol je jednou z vecí, ktorú by ste mali vynechať, ak nechcete vyzerať ako strúhadlo. Zároveň by ste mali prestať fajčiť a vyhýbať sa zafajčeným priestorom. Spravte si aj prehľad liekov, ktoré pravidelne užívate. Prečítajte si informácie o nežiaducich účinkoch. Možno ste roky netušili, že vaše akné je dôsledkom užívania týchto liekov.Ženská tvár, pleťová maska.jpg
Dôležitá je starostlivosť o pleť. Odlíčenie na záver dňa by malo byť samozrejmosťou. Vynechať by ste však nemali aj ranné čistenie pleti. Na trhu sa nachádza množstvo výrobkov, ktoré sú určené práve na problematickú pleť so sklonom k akné. Navštívte lekáreň a poraďte sa s odborníkmi, ktoré prípravky sú pre vás najvhodnejšie. Mnohé kozmetické salóny ponúkajú diagnostiku pleti, ktorá vám pri výbere vhodnej kozmetiky pomôže.