Aj dnešné potraviny obsahujú veľa chemických a škodlivých prímesí, ako napríklad zvyšky pesticídov alebo antibiotík. Tie sú ale súčasťou východiskových surovín, a preto ich v zložení od výrobcu nenájdeme. Vyhnúť sa im je tak úplne nemožné. Naopak látky, ktoré do potravín dodáva výrobca počas spracovania, na obale byť uvedené musia. Práve tu máte veľkú možnosť odhaliť problematické látky a tým sa úplne vyhnúť.
Poradie „éčok“
Pravidlom je, že v zložení potravín sa uvádzajú všetky zložky v zostupnom poradí. To znamená, že je na prvom mieste tá surovina, ktorú výrobok obsahuje najviac. Navyše, ak je niektorá surovina uvedená v názve výrobku alebo vyobrazená na obale, musí byť v zložení uvedený aj jej percentuálny podiel.
Druhy „éčok“
Nie všetky sú škodlivé a nebezpečné. Neškodné sú napríklad niektoré prírodné farbivá ako kurkumín E100, čo je prírodná žltá, alebo karotín E160, čo je prírodná oranžová. Svoje éčko má aj kyselina askorbová E300, čo je vitamín C, aj pektín E440, obsiahnutý v marmeládach, nie je škodlivý. Naopak, medzi tie škodlivé patria, napríklad aspartam E951, cyklamát E952, dusitan sodný E250 a potravinárske farbivá E122, E124, a E129.
Šunka a čokoláda
U čokolády neberte výrobky, u ktorých je na prvom mieste uvedený cukor, rastlinný tuk a až niekde na konci kakaové maslo a kakao. V prípade šunky vyberajte takú, ktorá obsahuje minimálne 95% mäsa, pretože zvyšnú časť musí výrobca doplniť niečím, čo bude nebezpečnejšie ako mäso.
Namiesto ovocia „éčka“
Veľmi škodlivé zloženie obsahujú šišky, croissanty a potom tie extra farebné donuty. Obsahujú nielen veľa éčok, ale aj tukov a cukrov, dochucovadiel a farbív. V prípade rôznych banánových, vanilkových, či jahodových poliev väčšinou nejde o roztlačené ovocie, ale o žlté karotíny alebo syntetický tatrazin, ktorý sa vyrába z uhoľného dechtu.